Kunnen de zoutcavernes in Groningen veilig worden afgesloten?

Tijdens de Expertmeeting zoutwinning Groningen bij de Provinciale Staten op 4 september 2024 vroeg een van de statenleden aan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) of er grote cavernes in Groningen zijn die niet af te sluiten zijn. SodM heeft daarop gereageerd dat zij zich zorgen maakt over het veilig afsluiten van de grote cavernes in Groningen in de toekomst. Op dit moment is de situatie veilig. Het is wel zaak dat cavernes veilig blijven, ook in de toekomst na afsluiten. SodM maakt zich hier sterk voor.

Veilig afsluiten cavernes

Door nieuwe kennis en voortschrijdend inzicht is het niet meer zo vanzelfsprekend als eerder gedacht dat de zeer grote cavernes veilig afgesloten kunnen worden. Zo is er onder bepaalde omstandigheden kans dat er scheurvorming ontstaat in de cavernes. Of er kan instabiliteit ontstaan die in het ergste geval tot sinkholes kan leiden.

Over het belang van het veilig afsluiten van de grote cavernes in Groningen zijn Nobian en SodM al langere tijd in gesprek. Het is een belangrijk onderdeel van het verscherpte toezicht op Nobian.

Kunnen de zoutcavernes in Groningen veilig worden afgesloten?

Het onderwerp veilig afsluiten van cavernes roept vragen op. Daar hebben we begrip voor en we nemen dit serieus. Mochten zoutcavernes onveilig worden, grijpt SodM in, bijvoorbeeld door de winning stil te leggen. Op dit moment is er geen aanleiding om in te grijpen. Het is wel zaak dat cavernes veilig blijven, ook in de toekomst na afsluiten.

Kunnen zoutcavernes veilig afgesloten worden? Cavernes moeten ook na het afsluiten veilig blijven. Op dit moment is voor de zeer grote cavernes in Groningen nog niet duidelijk hoe ze veilig afgesloten kunnen worden. Nobian dient hiertoe nader onderzoek te doen. In 2021 heeft SodM dit onderdeel gemaakt van het verscherpte toezicht op Nobian. Nobian heeft hiervoor stukken ingediend die op dit moment worden beoordeeld door SodM. Uiteindelijk dient Nobian mede op basis van het beoordeelde onderzoek een afsluitplan in waarmee ingestemd moet worden.