Wat is een Woo-verzoek?
Een Woo-verzoek is een verzoek om specifieke overheidsinformatie. U kunt deze informatie opvragen als deze niet al beschikbaar is via bijvoorbeeld de website of persberichten van SodM.
Hoe dien ik een Woo-verzoek in?
U kunt uw Woo-verzoek mailen naar:info@sodm.nl. Als SodM de gevraagde informatie niet heeft, sturen wij uw verzoek door naar het juiste bestuursorgaan.
Voorwaarden voor een Woo-verzoek
- Geef duidelijk aan welke informatie u wilt ontvangen.
- Het verzoek moet gaan om informatie die in documenten bij SodM beschikbaar is (zoals teksten, e-mails of appjes). Als de informatie wordt vrijgegeven, wordt deze ook openbaar via sodm.nl.
Hoe lang duurt de afhandeling van een Woo-verzoek?
SodM beslist binnen vier weken. Deze termijn kan met twee weken worden verlengd. Dat laten we u dan weten. Bij grote verzoeken kunnen aanvullende afspraken worden gemaakt.
Kan een Woo-verzoek worden afgewezen?
Ja, een verzoek kan (gedeeltelijk) worden geweigerd. Bijvoorbeeld als het gaat om vertrouwelijke gegevens of de staatsveiligheid. Of als andere belangen, zoals privacy of het goed toezicht kunnen houden, zwaarder wegen. Meer hierover vindt u in de artikelen 5.1 en 5.2 van de Woo.
Bezwaar tegen een afwijzing
U kunt binnen zes weken bezwaar maken bij SodM. In het Woo-besluit vindt u de benodigde informatie.
Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, SodM brengt geen kosten in rekening voor een Woo-verzoek.
Wat is de Wet open overheid (Woo)?
De Wet open overheid (Woo) vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) sinds 1 mei 2022. De Woo regelt uw recht op overheidsinformatie. Overheidsinformatie is openbaar, tenzij de Woo anders bepaalt. De wet bevordert betrokkenheid bij de democratie door inzicht te geven in overheidshandelen en -besluitvorming.
Overheidsinstellingen moeten bepaalde informatie actief openbaar maken. Daarnaast kunt u een verzoek indienen om informatie openbaar te maken (passieve openbaarmaking).