Toezicht op lange-termijn risico’s Groningen-gasveld

Nu de gaswinning uit het Groningen-gasveld is gestopt, breekt een nieuwe fase aan. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houdt toezicht op de afronding van de gaswinning, op het opruimen van putten en locaties, maar ook op de fase daarna. Om goed voorbereid toezicht te kunnen houden op deze nieuwe fase voert SodM een systematische en brede inventarisatie van de mogelijke risico’s uit, om te komen tot een lange-termijn toezichtskader voor systematisch risicobeheer in Groningen.

Bestaande en nieuwe risico’s

In deze nieuwe fase zullen in het gasveld nog verschillende processen optreden. Een deel van deze processen is redelijk bekend, andere processen kunnen zich juist nu gaan openbaren. Het is te verwachten dat ook de komende jaren aardbevingen zullen plaatsvinden die schades kunnen veroorzaken. Het versterkingsprogramma zal ook de komende jaren moeten doorgaan. Tenslotte zal alle infrastructuur die nodig was voor de gaswinning, zoals putten, leidingen en bovengrondse installaties, moeten worden opgeruimd. Dit brengt allemaal risico’s met zich mee. SodM voert daarom een brede inventarisatie uit om alle bestaande en mogelijke nieuwe risico’s in kaart te brengen.

Brede inventarisatie van alle mogelijke risico’s

SodM heeft eerst intern een risico-inventarisatie uitgevoerd: wat zien onze inspecteurs, adviseurs en geofysici? Dit najaar brengt SodM experts, bestuurders en betrokkenen in brede inventarisatiesessies bij elkaar. We zoeken onder andere naar zorgen, kennisvragen, noodzaak tot aanvullende monitoring, en preventieve of risicobeperkende maatregelen op allerlei terreinen. Denk aan bodemdaling, seismiciteit, gebouwveiligheid, bodem- en grondwater en psychosociale gevolgen. Op grond hiervan ontwikkelt SodM haar toezicht op het Groningen-gasveld voor de komende jaren. 

Klankbordgroep helpt SodM

SodM vindt het erg belangrijk dat mensen uit Groningen kunnen meedenken over zowel de opzet als de uitvoering van deze inventarisatie. SodM wordt bij deze inventarisatie ondersteund door een klankbordgroep bestaande uit vijf inwoners uit de provincie. Het zijn allemaal ervaringsdeskundigen: burgers die direct geraakt zijn (geweest) door de gaswinning. De leden zijn door SodM benaderd vanwege hun kennis van en betrokkenheid met het aardbevingsgebied. Inbreng van de klankbordgroep helpt SodM om risico’s en zorgen aan het licht te brengen en te duiden vanuit burgerperspectief. Deze mensen vormen geen representatieve vertegenwoordiging van inwoners in het aardbevingsgebied maar adviseren SodM vanuit hun persoonlijke kennis en ervaring. In deze rol nemen zij ook deel aan de externe inventarisatiesessies. Dit is de eerste keer dat SodM op dergelijke wijze burgers direct betrekt in de vormgeving van haar toezicht.

Bij de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen hebben we gezien dat het nadenken over de risico’s van het Groningen-gasveld veelal plaatsvond in het gesloten bolwerk van de mijnbouwsector met weinig ruimte voor tegengeluid. Dat willen we nu beter proberen te doen. Door vanaf het begin mensen uit Groningen te betrekken bij het vormgeven van ons toezicht en goed te luisteren naar hun zorgen, hopen we deze fout niet te herhalen”, aldus inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van SodM.