SodM pleit voor aanvullende monitoring bij ondergrondse CO2-opslag op Noordzee
Toezichthouder SodM pleit bij de Minister in een ongevraagd advies voor aanvullende monitoring bij ondergrondse opslag van CO2 in het Porthos-project. Bij aanvullende monitoring met uitbreiding van het seismisch meetnetwerk naar zee wordt het mogelijk om ook kleinere aardbevingen in het CO2-opslagveld te meten en deze nauwkeuriger te lokaliseren.
Daardoor ontstaat de mogelijkheid om eerder en minder verstrekkend in te grijpen als dat noodzakelijk is. Nu beperkt het handelingsperspectief van de beheerder zich in zo’n geval tot volledig aan- en uitzetten van de CO2-injectie. De kans dat dit nodig is, is overigens zeer klein.
Al eerder, in 2021 heeft SodM het Ministerie geadviseerd over de opslagvergunningen voor het Porthos-project en over aanvullende monitoring. SodM adviseerde om voorwaarden te verbinden aan de vergunning om veilige opslag van CO2 voor mens en milieu te borgen.
Zo adviseerde SodM onder meer om extra drukbegrenzing voor te schrijven waarmee het risico van lekkage tot een verwaarloosbaar risico kan worden beperkt. In de afgegeven opslagvergunningen voor het Porthos-project is deze drukbegrenzing als voorwaarde opgenomen.
Ook adviseerde SodM om de mogelijkheden van aanvullende monitoring te onderzoeken en te overwegen, en vraagt daar, nu het onderzoek is afgerond en de start van het Porthos project inzicht komt, opnieuw aandacht voor.