SodM: Focus op veiligheid en jaarlijkse (bij)sturing van de versterkingsopgave
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert staatssecretaris Groningen (BZK) de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het Meerjarenversterkingsplan jaarlijks te laten bijwerken én hierover te communiceren aan de mensen in Groningen. Door ieder jaar te vertellen hoe het afgelopen jaar is gegaan, hoe bijgestuurd wordt en wat de verwachtingen voor de resterende woningen zijn, wordt de versterkingsopgave navolgbaar en kan aan vertrouwen gewerkt worden.
Daarnaast adviseert SodM om NCG geen extra taken te geven, zodat alle capaciteit naar haar kerntaak gaat: het beoordelen en zo nodig versterken of vervangen van alle gebouwen in de versterkingsopgave. Deze adviezen geeft SodM in reactie op de diepteanalyse van NCG over de haalbaarheid van het afronden van de versterkingsopgave in de provincie Groningen in 2028.
Veiligheid, gezondheid en welbevinden
Om ervoor te zorgen dat het in Groningen net zo veilig wordt als in de rest van Nederland is het voorspoedig afronden van de versterkingsopgave van groot belang. Een tijdige realisatie van de versterkingsopgave draagt bij aan de veiligheid en tegelijkertijd ook aan de gezondheid en het welbevinden van de bewoners. In Groningen moet nog een groot aantal woningen versterkt worden, mogelijk nog 11.000 adressen. Het kabinet streeft ernaar de versterkingsopgave in 2028 klaar te hebben. NCG heeft een diepteanalyse uitgevoerd naar de haalbaarheid van dit streven.
95% in 2028 klaar
Uit de diepteanalyse blijkt dat het niet lukt om de versterkingsopgave in 2028 helemaal af te ronden. Met de afgelopen jaren ingezette versnelling kan NCG de komende jaren naar eigen zeggen wel flink opschalen. NCG verwacht daarmee 95% van de te versterken adressen te kunnen afronden in 2028, of in het meest pessimistische scenario in het eerste kwartaal van 2029. Om de versterkingsopgave zo spoedig mogelijk gereed te hebben en de navolgbaarheid van de versterkingsopgave voor Groningers te verbeteren, adviseert SodM een aantal maatregelen.
Kerntaak: veiligheid
NCG geeft in de diepteanalyse aan dat in het verleden extra taken hebben geleid tot vertragingen in realisatie van de versterkingsopgave. Daarom vindt SodM het belangrijk dat NCG zich focust op haar kerntaak: veiligheid. Als het takenpakket van NCG wordt uitgebreid met extra werkzaamheden voor bewoners die nu (na lang wachten) aan de beurt zijn, dan gaat dit ten koste van andere bewoners die daardoor nóg langer moeten wachten. Dit geldt met name voor verduurzamingsmaatregelen, zoals afgesproken in ‘maatregel 29’ naar aanleiding van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen. Breng daarom werkzaamheden die niet tot de kerntaak van NCG horen onder bij andere partijen. Bewoners moeten zelf kunnen kiezen voor het later versterken van hun huis om op die manier versterking en verduurzaming te combineren. Op deze manier worden andere wachtenden niet benadeeld. Goede ondersteuning vanuit NCG is van belang bij het maken van deze lastige keuze.
Bijsturen op basis van jaarlijkse doelstellingen
Een realistische uitvoeringsplanning is nodig om bewoners goed te kunnen informeren en om de versterking te kunnen aansturen. De grote inzet en versnelling waar NCG op dit moment in de diepteanalyse vanuit gaat, moet praktijk worden. Zonder duidelijk richting te geven, ontstaat opnieuw de kans dat de optelsom van alle jaarcijfers onvoldoende blijkt te zijn om het doel te halen. SodM adviseert om volgens een jaarlijkse PDCA-cyclus het Meerjarenversterkingsplan en de diepteanalyse bij te werken. Door daarbij jaarlijkse productiedoelstellingen met NCG af te spreken en hierover te communiceren met de mensen in Groningen, wordt de versterkingsopgave navolgbaar en kan aan vertrouwen gewerkt worden.