Gespreksverslag verscherpt toezicht Nobian

Op 20 november 2023 hebben Nobian en SodM gesproken over het verscherpt toezicht op Nobian. SodM heeft een verslag gemaakt van het gesprek en dit gedeeld met Nobian. Lees hier het gespreksverslag.

Nobian heeft 4 documenten aangeleverd, waaronder een risicomanagementsysteem en een projectplan voor de aanpak van de cavernes in Twente. Nobian heeft de documenten op tijd aangeleverd. 2 documenten zijn nog niet compleet. SodM wil van deze documenten een nieuwe versie ontvangen. In het gesprek is besproken wat er aan de nieuwe versies moet worden toegevoegd. Er is afgesproken dat Nobian voor april 2024 nieuwe, aangevulde documenten aanlevert bij SodM. 

Waarom staat Nobian onder verscherpt toezicht?

Zoutwinbedrijf Nobian staat sinds 2016 onder verscherpt toezicht van SodM. Het verscherpt toezicht werd ingesteld omdat lekkageproblemen bij de zoutwinning niet goed onder controle waren. Daarna werd het verscherpt toezicht telkens verlengd en veranderde de focus. Bijvoorbeeld omdat Nouryon – zoals Nobian eerder heette – het opruimen van niet meer gebruikte cavernes te weinig voorrang gaf. Sinds 2021 gaat het verscherpt toezicht over twee onderwerpen

  • De stabilisering van cavernes in Twente in het winningsgebied Twenthe-Rijn.
  • Het afsluiten van de zeer grote cavernes in Heiligerlee en Zuidwending in de provincie Groningen. 

Nobian moet duidelijk maken hoe het de grote zoutcavernes van Heiligerlee en Zuidwending in Groningen veilig kan afsluiten en of daarvoor voldoende geld is gereserveerd. 

Wat is de stand van zaken op dit moment?

SodM en Nobian spreken regelmatig met elkaar over de onderwerpen van het verscherpt toezicht. Er worden dan afspraken gemaakt wat Nobian moet doen om de situatie te verbeteren. Het doel is dat Nobian aantoont controle te hebben over de zoutwinning en dat het toezicht kan worden genormaliseerd. Na het gesprek in november 2023 heeft Nobian nieuwe versies van documenten aangeleverd. SodM beoordeelt deze documenten en heroverweegt daarna of Nobian onder verscherpt toezicht blijft.