SodM in Groningen om zorgen rondom voormalige winning Groningen-gasveld te inventariseren

‘Wat is er nodig voor een veilige en gezonde leefomgeving voor de mensen in Groningen?’ Dat is één van de vragen waar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zich mee bezig houdt nu het Groningen-gasveld is gesloten. SodM wil zich goed voorbereiden op het lange termijn-toezicht en voert daartoe een systematische en brede inventarisatie uit om alle bestaande en mogelijke nieuwe risico’s in kaart te brengen.

Als onderdeel van deze inventarisatie organiseert de toezichthouder de komende twee dagen sessies in Groningen met als onderwerpen constructieve veiligheid & schade en psychosociale gevolgen. Voor deze inventarisatiesessies zijn diverse experts en belangengroepen uitgenodigd. Dit is de tweede keer dat SodM dergelijke sessies organiseert. In september heeft SodM op deze wijze de risico’s rondom seismiciteit, bodemdaling en gebouwveiligheid geïnventariseerd.

Klankbordgroep

SodM vindt het belangrijk om het lange termijn-toezicht op het Groningen-gasveld samen met mensen in de provincie vorm te geven. SodM wordt hiertoe ondersteund door een klankbordgroep met daarin Bea Blokhuis (Delfzijl), Yfke Eijgelaar (Onderdendam), Nicole van Eijkern (Appingedam), Peter Goossen (Kantens) en Ingrid Verbeek (Eenum). Zij zijn door SodM benaderd vanwege hun kennis van en jarenlange betrokkenheid met het aardbevingsgebied. Zij vormen geen representatieve vertegenwoordiging van inwoners maar adviseren SodM vanuit hun persoonlijke kennis en ervaring. Daarnaast doen zij mee aan de inventarisatiesessies.

Lange termijn-toezicht

Ook al is de winning gestopt, er zijn nog steeds risico’s en nadelige gevolgen voor de mensen in het gebied. Er kunnen nog steeds aardbevingen optreden die zwaar genoeg zijn om woningen geheel of gedeeltelijk te laten instorten. Het versterkingsprogramma en schadeherstel zal de komende jaren dus ook nog volop moeten doorgaan. Aan het wachten en de onzekerheid waarmee sommige mensen leven, komt voorlopig nog geen einde. Al zal het, naarmate de aardbevingen afnemen en er steeds meer woningen versterkt zijn, naar verwachting steeds een beetje beter gaan. Ook zal alle infrastructuur die nodig was voor de gaswinning, zoals putten, leidingen en bovengrondse installaties, moeten worden opgeruimd. Dit brengt allemaal risico’s met zich mee, nu en in de toekomst. SodM voert daarom een brede inventarisatie uit om alle bestaande en mogelijke nieuwe risico’s zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op grond hiervan ontwikkelt SodM haar toezicht op de gevolgen van de voormalige gaswinning uit het Groningen-gasveld voor de komende jaren.