Advies startvergunning aardwarmtewinning Delft
GeoThermie Delft B.V. heeft bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een startvergunning aangevraagd voor aardwarmtewinning in Delft. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft op verzoek van EZK advies uitgebracht over de startvergunning aan de staatssecretaris van EZK.
SodM heeft geen bezwaar tegen het verlenen van een startvergunning als de staatssecretaris een aantal voorwaarden meegeeft:
- Er moet goed gelet worden op trillingen in de grond: de seismiciteit.
- In de vergunning staan waarden voor de druk en de warmte van het te injecteren water. De uitvoerder moet zich hieraan houden.
- Er moet een test worden gedaan om aan te tonen dat systemen in balans zijn en blijven.
- De betrouwbaarheid van de put en de buizen moet elk jaar worden gecontroleerd. SodM ontvangt een rapport van dit onderzoek.
- De oude put mag geen problemen geven. De uitvoerder onderzoekt dit en toont dit aan.
- Er mogen geen extra stoffen in de grond komen.
- De uitvoerder onderzoekt de mogelijke schade aan de onderzoekskernreactor van TU Delft als gevolg van bodemtrilling door de aardwarmtewinning en deelt de resultaten van dit onderzoek met SodM.
Kijk voor meer informatie over Aardwarmtewinning Delft I op Mijnbouwvergunningen.nl.
Toezicht SodM op Geothermie Delft
Diep in de bodem ligt warm water opgeslagen in poreuze zand- en gesteentelagen. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het wordt. De energie die opgeslagen is in dit warme water wordt geothermie of aardwarmte genoemd. In het project Geothermie Delft werken vier organisaties samen met de gemeente Delft aan het winnen en gebruiken van duurzame energie in de vorm van aardwarmte. Het winnen van aardwarmte draagt bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot en daarmee aan de energietransitie. Het toezicht van SodM op Geothermie richt zich erop dat het boren naar aardwarmte zo veilig mogelijk gebeurt, dat risico’s zo vroeg mogelijk in kaart worden gebracht en dat er maatregelen worden genomen om risico’s te beperken.