Ontmanteling pijpleidingen onder de loep van SodM

Het buiten gebruik stellen van offshore pijpleidingen in de Noordzee is een urgente kwestie die dringend aandacht vereist. Naarmate veel infrastructuren het einde van hun levensduur naderen, worden we geconfronteerd met milieueffecten door corrosie, radioactief afval en andere gevaren. Onderzoek moet helderheid verschaffen over aard en omvang van eventuele schade voor mens en milieu als die infrastructuur wel of niet wordt verwijderd.

De komende jaren bereiken veel offshore pijpleidingen in de Noordzee het einde van hun levensduur. Dit roept essentiële vragen op over de beste methoden voor ontmanteling: moeten deze pijpleidingen blijven liggen of volledig of deels worden verwijderd? Beheerders van pijpleidingen moeten zelf een onderbouwing aanleveren bij de aspecten veiligheid, milieu, ruimtegebruik en kosten. De onderbouwing wordt door diverse adviseurs beoordeeld, vervolgens maakt het ministerie van KGG een afweging en neemt een besluit.

De Nederlandse toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen heeft dringend behoefte aan goed onderbouwd en onafhankelijk advies over de milieu-impact van de verschillende opties, om zo weloverwogen te kunnen adviseren en toezien. Daarnaast wordt ook de veiligheid voor beide opties beoordeeld.

Verwijderen of laten liggen?

Begin 2023 lag er in totaal 4.500 km pijpleiding van en naar olie- en gasplatforms op het Nederlands continentaal plat in de Noordzee, waarvan al zo’n duizend buiten functie. Veel installaties bereiken de komende tien jaar het einde van hun economische levensduur. Wat moet er met die duizenden kilometers pijpleidingen op de Noordzeebodem gebeuren? Wat is beter voor het milieu? Over de milieueffecten van verwijderen of laten liggen bestaat geen consensus, doordat het totaalplaatje nog niet eerder is onderzocht, ook niet internationaal.

Levenscyclus

Het voorgestelde onderzoek moet een goede vergelijking mogelijk maken tussen voor- en nadelen van een pijpleiding verwijderen of juist laten liggen. Zo moet duidelijk worden wat de minste ecologische verstoring geeft en hoe potentieel herbruikbare materialen behouden blijven of juist verloren gaan. Een levenscyclusanalyse maakt een eerlijke vergelijking van beide keuzes mogelijk op basis van onder andere uitstoot van broeikasgassen en vergiftiging door zware metalen.

Het onderzoek zal zich richten op de gevolgen voor het ecosysteem van het Nederlandse continentaal plat en omvat verschillende typen offshore-pijpleidingen. Zowel lokale als grootschalige milieueffecten op korte én lange termijn worden in kaart gebracht.

Wetenschappelijke basis

De resultaten van dit onderzoek zullen een solide wetenschappelijke basis bieden voor beleid dat de veiligheid van mens en milieu waarborgt. Door inzicht te krijgen in de milieueffecten van ontmantelingsmethoden, kan SodM weloverwogen adviezen uitbrengen die zowel ecologisch verantwoord als praktisch uitvoerbaar zijn.