Boete Stedin voor achterblijvende registratie gasnetten

Stedin is verplicht tot het betalen van een dwangsom van 100.000 euro aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De netbeheerder heeft bij 47 (deel)projecten in de registratie van het gastransportnet niet tijdig en volledig verwerkt. Medewerkers werken als gevolg met onjuiste en onvolledige informatie. Dit zorgt voor een verhoogd risico op graafschade en mogelijke incidenten bij werkzaamheden en andere vormen van grondroering.

Naast een boete geeft SodM Stedin tot uiterlijk 18 oktober 2024 de tijd om duidelijkheid te geven over de te nemen maatregelen voor een juiste en tijdige verwerking van de projecten in de registratie van de gasnetten in het Bedrijfsmiddelenregister. Ook moet Stedin inzicht geven in de planning om deze maatregelen te realiseren.

Maximale boete betalen

Een niet actueel en volledig Bedrijfsmiddelenregister (BMR) was in februari 2022 in Zoetermeer één van de achterliggende oorzaken van een gasexplosie, waarbij meerdere medewerkers gewond raakten. Daaropvolgend heeft SodM in juni 2023 aan Stedin een last onder dwangsom opgelegd. Hierin werd het bedrijf verplicht om uiterlijk 31 december 2023 zijn Bedrijfsmiddelenregistratie waarin de actuele en volledige gegevens van de gasnetten zijn opgenomen, bij te werken. Dit moet ervoor zorgen dat medewerkers van Stedin en andere grondroerders veilig kunnen werken met juiste en volledige informatie. Ook voor andere partijen, zoals kabelaars of gemeenten, is het van belang om de precieze ligging van de gasnetten te kennen.  

Op 28 maart 2024 heeft Stedin informatie gegeven aan SodM over de registratie van netwijzigingen in januari 2024. Uit deze gegevens blijkt echter dat wijzigingen bij 47 (deel)projecten te laat of niet in het BMR zijn verwerkt. Het gevolg is dat Stedin het maximale bedrag van de boete, € 100.000,-, moet betalen aan SodM.

Beheersen van veiligheidsrisico’s

Van netbeheerders wordt verwacht dat zij de veiligheidsrisico’s actief en navolgbaar beheersen en hier open over zijn. Netbeheerders zijn wettelijk verplicht om in hun Kwaliteitsborgingssysteem (KBS) te beschrijven hoe zij de veiligheidsrisico’s van zowel gasdistributie als gaskwaliteit beheersen.

Netbeheerders houden op grond van het KBS een Bedrijfsmiddelenregister bij met daarin actuele gegevens en tekeningen van de gasnetten. Wijzigingen in het gasnet moeten op grond van de wet binnen twee maanden in dit register zijn verwerkt.

Stedin voldoet niet aan deze wettelijke vereisten wat leidt tot afwijkingen tussen de gegevens in het registratiesysteem en de feitelijke situatie. Het gevolg daarvan is dat bij werkzaamheden en andere vormen van grondroering medewerkers van Stedin en ook omstanders een vergroot veiligheidsrisico lopen.

Voortgang

Uit de meest recente gegevens blijkt dat de registratie nog steeds niet op orde is. Vandaar dat SodM Stedin tot uiterlijk 18 oktober 2024 de tijd heeft gegeven om duidelijk te maken, welke maatregelen en planning nog nodig zijn om te zorgen voor alsnog een tijdige registratie van wijzigingen in tekeningen van de gasnetten.