Bezwaar op besluit handhavingsverzoek zoutwinning Nedmag afgewezen

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft een beslissing genomen over een bezwaarschrift dat is ingediend door de Stichting Stop Zoutwinning en een groep omwonenden uit Borgercompagnie (de aanvragers).

Eerder heeft SodM een verzoek om handhavend op te treden tegen Nedmag afgewezen. De aanvragers hebben tegen dit besluit bezwaar gemaakt. SodM is het met de aanvragers eens dat de uitleg van het besluit op een punt niet klopte. SodM heeft deze uitleg aangepast. De conclusie blijft hetzelfde: Nedmag is niet in overtreding. SodM heeft daarom het bezwaar op het besluit afgewezen.

Hoorzitting

Voor de behandeling van het bezwaar heeft SodM een hoorzitting georganiseerd. Tijdens de hoorzitting hebben de aanvragers hun bezwaar toegelicht. Het handhavingsverzoek ging over de zoutwinning door Nedmag. Bij de hoorzitting waren medewerkers van Nedmag aanwezig. Zij hebben gereageerd op de bezwaren van de aanvragers. De aanvragers vonden dat SodM bij het nemen van het besluit op het handhavingsverzoek verkeerde berekeningen van de dilutiefactor (verdunningsfactor) heeft gemaakt. SodM heeft hiernaar geluisterd en toegezegd om opnieuw naar de berekeningen te kijken. SodM heeft dit gedaan. Het klopt dat er een fout zat in deze berekeningen. De aanvragers hebben op dit punt gelijk gekregen. SodM heeft op basis van de nieuwe berekeningen de uitleg over de dilutiefactor aangepast. De conclusie blijft hetzelfde: Nedmag is niet in overtreding. SodM heeft daarom het bezwaar op het besluit afgewezen.

Overtreding in de toekomst

In het afgewezen handhavingsverzoek schrijven de aanvragers dat Nedmag meer zout produceert dan is toegestaan. Hierdoor, zeggen de aanvragers, daalt de bodem sneller dan verwacht en is nu al zeker dat de bodemdaling in de toekomst over de maximaal toegestane hoeveelheid heen zal gaan. Op dit moment is Nedmag niet in overtreding. De huidige bodemdaling als gevolg van de zoutwinning door Nedmag is minder dan de maximale bodemdaling die is vergund volgens het winningsplan. Hier is iedereen het over eens, ook de aanvragers. Bodemdaling gaat langzaam. SodM houdt de bodemdaling goed in de gaten en grijpt op tijd in als de vergunde hoeveelheid bodemdaling overschreden dreigt te worden. Bij de vergunningsaanvraag voor het winningsplan is in 2018 rekening gehouden met de onzekerheid in het volume aan vrije pekel. Deze onzekerheid heeft zich vertaald naar een bandbreedte aan bodemdaling in zowel de aanvraag als het instemmingsbesluit van het ministerie. Mijnbouwbedrijven zoals Nedmag zijn verplicht om de bodemdaling te meten. Hier zijn regels voor. SodM let erop dat Nedmag zich aan deze regels houdt.