Veelgestelde vragen over de meldplicht Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat bedrijven per 1 januari 2023 met voorrang controleren op de rapportageplicht uit het Activiteitenbesluit artikel 2.4 voor ZZS.
Planning
De wetgeving bestaat al sinds 2016. Het is aan het bedrijf om aan de wettelijke eisen te voldoen, los van het handelen van de toezichthouder.
SodM ziet er op toe dat wettelijke termijnen en verplichtingen door de industrie worden nageleefd. Als een onderneming vroegtijdig aangeeft dat zij een termijn niet haalt, en dat goed kan onderbouwen, kan SodM daar bij een mogelijke interventie rekening mee houden.
SodM kan van verschillende handhavingsinstrumenten gebruik maken om naleving af te dwingen. Dit instrumentarium varieert van een waarschuwing tot het opleggen van een last onder dwangsom. De keuze die SodM maakt is altijd maatwerk en afhankelijk van de reeds gedane inspanningen van het bedrijf en de bereikte resultaten.
Ja dat mag, maar de informatie moet geactualiseerd zijn voor de betreffende locatie.
De gekanaliseerde emissie en de geplande incidentele emissie worden regulier gerapporteerd. Denk aan venting bij onderhoud, clean-up en testen. Emissie in bluswater bij een calamiteit kan niet vooraf gemeld worden.
Door metingen te doen en door berekeningen uit te voeren, bijvoorbeeld met een massabalans dmv processimulatie.
Dit is de melding boorchemicaliën volgens de Mijnbouwregeling. De producten op deze lijst kunnen gebruikt worden voor de ZZS-rapportage door het veiligheidsinformatieblad te controleren op ZZS.
ZZS uit mijnbouwhulpstoffen kunnen voorkomen in emissies. Dus deze moeten gemeld worden.
Dit is geen emissie naar de leefomgeving, en wordt daarom niet uitgevraagd. De migratie van koolwaterstoffen uit diesel (ZZS) naar een produceerde zoutoplossing zou wel een emissie kunnen zijn, en moet dus worden onderzocht.
Als bij de verbranding ZZS vrijkomen, moeten deze gerapporteerd worden. Denk aan formaldehyde bij gasmotoren.
Meldformulier
De frequentie ligt niet vast. Metingen moeten een goed beeld geven van de ZZS-concentratie; daarvoor zijn meerdere metingen nodig waarin ook de variatie in productie/emissie worden meegenomen.
Er zijn in de wet geen inhoudelijke eisen opgenomen voor het rendement of de kosteneffectiviteit. Het doel is om een maatregel te treffen die een realistische emissiedaling bewerkstelligt.
Deze is er nog niet, maar daar wordt wel aan gewerkt. De range mag dus ook ingevuld worden als: ‘Anders, nl:’ en in de toelichting vermelden: ‘Nog geen wettelijk kader’.