Beoordeling halfjaarlijkse rapportage NAM over seismiciteit Groningen (november 2023 tot mei 2024)

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de halfjaarlijkse rapportage van de NAM over de seismiciteit in Groningen beoordeeld. De rapportage betreft de periode november 2023 tot mei 2024.  Daarnaast heeft SodM de rapportage van de NAM beoordeeld over de aardbeving met magnitude 2,1 bij Zeerijp van 11 april 2024. SodM is van mening dat de rapportages een volledig overzicht en een goede analyse geven van de waargenomen bevingen. SodM heeft de minister van Klimaat en Groene Groei en de staatssecretaris Herstel Groningen hier op 5 juli 2024 over geïnformeerd.

Het afgelopen halfjaar zijn er vijf bevingen geweest in het Groningen-gasveld met een magnitude van 1,5 of hoger. Voor dit gasjaar (dat loopt van 1 oktober 2023 tot 1 oktober 2024) zijn er in totaal zes voorspeld (met een onzekerheidsbandbreedte van 0 tot 8 bevingen). Alle aardbevingen in het afgelopen halfjaar vonden plaats aan de westkant van het Groningen-gasveld. Dit is in overeenstemming met de verwachting. Het eerste kwartaal van 2024 was opvallend rustig: er is toen geen enkele aardbeving met een magnitude hoger dan 1,5 gemeten. In april 2024 zijn drie aardbevingen met een magnitude van boven de 1,5 gemeten, waarvan de zwaarste op 11 april. Toen vond een beving met een magnitude van 2,1 plaats bij Zeerijp. De rapportage over deze beving laat zien dat de grondsnelheden en de grondversnellingen overeenkomen met aardbevingen met vergelijkbare magnitudes in het Groningen-gasveld.

Geen effect van kortstondige gaswinning in januari

De seismiciteit in het Groningen-gasveld is het gevolg van drukvereffening. De jarenlange gaswinning heeft voor drukverschillen gezorgd in het Groningen-gasveld. Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden. Pas als die druk overal gelijk is, zullen er geen gasgerelateerde aardbevingen meer zijn. Tussen 8 en 10 januari 2024 is de gaswinning uit het Groningen-gasveld kortstondig opgestart. Hierbij is 8 miljoen m3 gas gewonnen. In de halfjaarlijkse rapportage concludeert de NAM dat de kortstondige gaswinning geen invloed heeft gehad op de seismiciteit. SodM ondersteunt deze conclusie.